Aanbevolen

Lichaam en geest trekken niet gezamenlijk op. Veel mannen en vrouwen van gevorderde leeftijd weten dat hun geest nog bijna even jong is als tijdens hun adolescentie. Het lijf is dan wel ouder geworden, maar het-kind-in-de-mens is overeind gebleven. Partners kunnen daar vaak boeiende verhalen over vertellen.

Je karakter is sinds je geboorte nauwelijks veranderd, maar krijgt in de loop van de jaren wel iets dat goede wijn ook schijnt te hebben: diepgang. Er ontstaat een zekere wijsheid, je wordt als vanzelf een verstandige filosoof die zijn omgeving vaak ongevraagd doordrenkt van levensadviezen. Tegelijk sta je meer open voor andersdenkenden, je bent minder star dan vroeger. Vergelijk dat eens met je lichaam, dat helaas wel erg star is geworden…

Met oudere ogen heel jong tegen de wereld aankijken is een voorrecht. Michelangelo, Newton en ontelbaar veel andere grootheden produceerden hun beste werken toen ze de 60 gepasseerd waren. Met een beetje geluk staat de zestiger van nu nog een heel prettig en inspirerend leven te wachten. Maar dan moet het lijf natuurlijk wel meewerken!  

Wie zijn 60-jarige lichaam een goed cadeau wil geven stopt met roken en (veel) drinken en eet veel minder. Halve porties. Als ratten langer leven en zelfs energieker worden door minder te eten, zal dat ook voor ons gelden. Organen worden blij van de juiste voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden.

Het gaat bij een goed functionerend lichaam echter niet alleen om de organen. Minstens even belangrijk zijn de spieren! Ook daar zijn hapjes en drankjes voor. Een paar flinke injecties met testosteron en anabole steroïden doen wonderen. De nadelen daarvan beperken zich echter niet tot kleine piemels, zo waarschuwen vele artsen en wetenschappers. En wij zijn geneigd die artsen en wetenschappers te geloven. Geen gedoe met anabolen!

Voor de spieren is het dus zaak om iets verstandigs te doen, waardoor de spieren op een gezonde manier weer kunnen groeien en meer kracht afleveren. Dat is fijn om boodschappen mee te kunnen tillen, maar ook bijvoorbeeld fijn om jezelf goed te kunnen opvangen bij een valpartij.

Sterke spieren geven de eigenaar ook meer zelfvertrouwen. Ja, ook op het strand!

Het uithoudingsvermogen kan verbeterd worden door wandelen, lopen en fietsen. Krachttraining is echter minstens even belangrijk als training van het uithoudingsvermogen.

Met het imago van krachttraining is het helaas niet goed gesteld. De associaties variëren van anabole steroïden en onaangenaam zweterige ruimten tot op tenen vallende ijzeren schijven en kreunende en soms schreeuwende mannen met shirts zonder mouwen.

Historie & Kunst

Het gehucht Kelmond ligt in het heuvelland van de gemeente Beek. Beek wordt voor het eerst vermeld in een document van 947 als Becha. Diverse monumentale gebouwen sieren het grondgebied van Beek en een daarvan is de Kelmonderhof. Het gebouw, dat opgetrokken is uit baksteen en mergel, dateert grotendeels uit de 18e eeuw. Sommige delen, waaronder de renaissancistische poorttoren, werden zelfs rond 1640 gebouwd.

GaySauna Maastricht is gelegen in de reusachtige hooischuur van en naast het huidige Rijksmonument De Kelmonderhof. De hooischuur is het laatst gebouwde element van de oorspronkelijke pachthoeve en wordt gekenmerkt door een opvallende degelijkheid. De originele balkenpartijen in het restaurant- en rustgedeelte van GaySauna Maastricht zijn een lust voor het oog.

In 1994 werd vol enthousiasme begonnen aan de klus, er was toen nog slechts sprake van een grote, open schuur met gaten in het dak. De vergunningen waren rond in 1995, de opening volgde vijf jaar later, op 22 mei 2000.

In GaySauna Maastricht neemt kunst een belangrijke plaats in. Felgekleurde werken van de Geleense Lia Weeda sieren het interieur, prachtige kroonluchters komen van de hand van de Maastrichts metaalkunstenaar Job Langeveld en in de entree vallen de hangende figuren van de Geleense kunstenaar Frank Hut op. De mystieke figuren zijn tot in de perfectie afgewerkt. Prachtig om vanuit een luie stoel eens nader te bekijken, zeker in combinatie met de wandschildering waarin beide figuren terugkomen. Verder zijn er regelmatig wisselende exposities.